Dernek Tarihçesi

REKREASYON DERNEĞİ

2018 yılında kuruluşunun 59. yılını çeşitli etkinlikler ve sosyal sorumluluk projeleriyle  kutladığımız Derneğimiz, 1959 yılında Lerzan Bengisu Hanımefendi ve 10 arkadaşı tarafından  İstanbul’da kurulmuştur.

O yıllardaki adı ‘ Rekreasyon Cemiyeti’ olan Dernek, resim, heykel ve seramik gibi sanatın farklı dallarıyla ilgilenen üyeleriyle çok sayıda sergiler açmış, konferanslar ve şiir dinletileri  düzenlemiştir.

Rekreasyon Derneği’nin Kurucu Başkanı olan Sn. Lerzan Bengisu, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim ve Heykel Bölümü mezunu bir heykeltıraştır ve Cumhuriyet döneminin Çağdaş Türk Heykeltıraşları arasında yer alır. Taksim Gezi Parkı’nda bulunan ‘Barış Heykeli’ de (1974) onun eseridir. 1974 yılında Rekreasyon Derneği Başkanlığı görevini orman mühendisi olan Sn. Mehmet Ali Gökberk devralmıştır. Şimdiki Onursal Başkanımız seramikçi-ressam  Sn. Dr. Güngör Arıbal ise 1991 yılından 19 Ocak 2014’e kadar Dernek Başkanlığını 23 yıl boyunca başarı ve özveri ile sürdürmüştür. 2014 yılında Rekreasyon Derneği Başkanlığını Sn. Canan Arabacı Doğruer devralmış, bu görevi başarı ve özveri ile 4 yıl sürdürmüştür. 2018 Yılının Ocak ayında Rekreasyon Derneği Başkanlığını Sn. Pervin Bülbül devralmıştır.

Tüzüğünde de yazılı olduğu gibi Derneğimizin kuruluş amacı, üyelerinin günlük uğraşılarının dışındaki boş zamanlarını değerlendirmek, güzel sanatların çeşitli bölümlerinde çalışarak yaratıcılıklarını ve yeteneklerini ortaya çıkarmalarını, sportif ve doğaya yönelik faaliyetlerde bulunarak ruh ve beden sağlıklarını korumalarını sağlamaya yardımcı olmaktır. İnsanlar özellikle son 50 yıldır ileri teknoloji ve yoğun iş temposu içinde monoton bir hayat sürdürmektedirler. Kişiyi hayata bağlayan, dinlendirici, eğlendirici, meşgul edici etkinliklere katılmak suretiyle canlılık kazandıran faaliyetlerin tamamı “rekreasyon” dur ve bireylerin ya da toplumların bedensel ve zihinsel açıdan sağlıklı kalabilmeleri için büyük önem taşır.Rekreasyon aslında bireyin bütün şartlanmalardan sıyrılıp yaratıcılığını ortaya koyduğu bir eylemdir. Bu bağlamda Derneğimiz her yaş grubu ve sosyal çevreden insana atölye dersleri vermekte, spor etkinlikleri, müzik ve şiir dinletileri düzenlemektedir.

Aralarında birçok ünlü sanatçının da yer aldığı 250 kayıtlı üyesi bulunan Rekreasyon Derneğimizin Adana, Amasya, Edirne, Eskişehir ve İzmir’ de temsilcilikleri bulunmaktadır. Üyelerimizle birlikte güzel sanatların çeşitli dallarında çalışmalar yaparak yurt içinde ve yurt dışında sergilere katılmanın yanı sıra, çeşitli sosyal sorumluluk projelerine de destek vermekteyiz. Akademisyen üyelerimiz de uzmanlık alanları ile ilgili paneller, söyleşiler ve konferanslar düzenleyerek bireylere sanatsal boyutta katkıda bulunmayı ve estetik bilinci daha geniş bir tabana yaymayı hedeflemişlerdir.